Gesprek met Fabian Mazur

Gesprek met Fabian Mazur

Gesprek met Fabian Mazur 150 150 Artist Coaching

Dit interview is geparafraseerd voor consistentie en duidelijkheid.

Joey: Laten we bij het begin beginnen. Hoe is het voor jou begonnen?

Fabian: Mijn vader en moeder waren jazzmuzikanten, dus muziek zat als het ware in mijn bloed. Ik begon pas met muziek toen ik 16 of 17 was. Vanaf dat moment escaleerde het alleen maar. Ik begon muziek uit te brengen op Trap Nation en Elysian Records – eigenlijk alle YouTube- en SoundCloud-labels omdat dat toen de plek was waar trap muziek werd gemaakt.

Joey: Hoe ben je met hem in contact gekomen?

Fabian: Ik denk dat ik wel duizenden e-mails naar labels heb gestuurd. Ik deed het oude spam-ding. Uiteindelijk lukte het.

Joey: Breng je veel muziek uit of ben je specifiek in wat je uitbrengt?

Fabian: Vroeger was ik iemand die kwantiteit boven kwaliteit stelde. De eerste jaren van mijn carrière bracht ik elke maand meer dan één nummer uit. Nu ben ik veel kieskeuriger. Ik zal nu waarschijnlijk elke paar maanden een nummer uitbrengen.

Joey: Ja, het is interessant omdat veel producers veel muziek uitbrengen als ze beginnen. Als de aandacht er eenmaal is, beginnen ze het rustiger aan te doen. Merkte je enig verschil toen je je muziek begon uit te brengen op dat grotere label?

Fabian: Natuurlijk. Het gaf mijn carrière een kickstart. Ik verdiende er toen niet veel mee. Het geld kwam van DJ-optredens. Maar eigenlijk heeft het mijn productiecarrière op gang geholpen.

Joey: Heb je gemerkt dat er nieuwe optredens zijn binnengekomen na je release op Trap Nation?

Fabian: Een beetje, maar niet zo veel. We hebben niet echt een EDM-scene in Kopenhagen. De enige optredens die binnenkwamen waren een paar shows in Duitsland en aanbiedingen in Azië, Rusland en Oost-Europa, maar het was heel minimaal.

Is het nu beter?

Fabian: Niet echt om eerlijk te zijn. Het is grappig omdat mijn tourcarrière nooit echt van de grond is gekomen. 30-40 shows per jaar was waarschijnlijk het meeste dat ik ooit had gespeeld. Mijn tourcarrière is nooit echt uit de hand gelopen. Op dit moment vind ik het prima om helemaal niet te toeren. Ik breng de hele tijd door in de studio, waar ik van hou, maar uiteindelijk wil ik gaan reizen.

Joey: Ik denk dat het goed is om erover na te denken. Ik denk dat de meeste artiesten direct op tournee gaan zonder erbij stil te staan dat ze waarschijnlijk een betere muziekproducer zijn. Het zijn twee verschillende dingen, weet je?

Fabian: Precies. Ik vind het prima om gewoon in de studio te zijn.

Joey: Ik ben online gaan spitten en ik vind de manier waarop je jezelf op de markt zet op Instagram en Youtube uitstekend. Hoe krijg je het voor elkaar om al die video’s te uploaden, en dan vooral de vlogs? Ik weet uit ervaring dat het veel tijd kost.

Fabian: Om eerlijk te zijn was het een soort prioriteit omdat ik geen sociaal leven had. Ik bleef elke dag, behalve op zondag, 10 tot 12 uur in de studio om video’s te bewerken en muziek te maken. In de toekomst wil ik wel regelmatig inhoud geven, maar niet zo vaak. Ik bewonder mensen die wekelijks inhoud op YouTube kunnen zetten. Dat kost veel werk en moeite. Ik herinner me dat het me 10 tot 20 uur werk kostte om de vlogs te bewerken.

Joey: Waar heb je geleerd je video’s te bewerken?

Fabian: YouTube University, man, haha. Ik heb alles op Youtube geleerd. Muziekproductie, videoproductie, zangopnames… alles!

Dat is mijn ding over de muziekschool. Als je niet naar de muziekschool zou gaan, en je zou gewoon een jaar lang produceren, dan wed ik dat je meer zou hebben geleerd dan alleen maar spelen met je daw. Muziektheorie is belangrijk. Ik bedoel, je kunt er veel van leren. Het is gewoon een heel andere manier van werken.

Joey: Laten we eens duiken in het hele voorbeeldgedoe. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Fabian: Ik heb sample packs gemaakt voor een Australisch bedrijf genaamd Zenheiser (niet het bedrijf dat hoofdtelefoons maakt). En toen Splice werd gelanceerd, hoorden ze het samplepakket en benaderden ze me met de vraag of ik een samplepakket met Fabian Mazur-geluiden wilde maken. Houd in gedachten dat dit net als de begindagen van Splice was, dus er waren toen nog niet veel pakketten met trap EDM-klanken. Een paar maanden later vertelde mijn manager me dat ze wilden dat ik mijn eigen label zou beginnen op Splice. Twee jaar later heb ik nu denk ik 18 of 19 proefpakketten gemaakt. Ik zou zeggen dat het bijna een fulltime baan is om alleen maar monsters te maken.

Hoe werkt dat?

Fabian: Er zijn verschillende manieren om het te doen. Soms breng ik lagen aan totdat je het originele monster niet eens meer ziet. Dus ik zou zeggen, zeven snares – het laag van de ene, mid-range van de andere, en daar een nieuwe snare van maken. Sommige verpakkingen zijn anders. Ik had het idee om een jungle-voorbeeldpakket te maken, dus ik keek naar de goedkoopste vluchten van Kopenhagen naar een grote jungle. Ik ging naar Thailand en legde alle lokale mensen, het bos, de vogels, alles vast.

Joey: Hoeveel tijd kost het je gemiddeld om zo’n pakket te maken?

Fabian: Meestal kost mijn proefpakketten me ongeveer een tot twee maanden – en dat is zo’n vier tot zes uur per dag.

Joey: Word je niet gek?

Fabian: Ik heb net een proefpakket gemaakt genaamd wubs, dat over een paar maanden uitkomt. Het is eigenlijk alleen basgeluid. Geen drums, niets. Ik werd gek, net als het maken van serumpresets en het tweaken van wobbles gedurende vele uren per dag. Dat was behoorlijk misselijkmakend.

Hoe word je daarvoor betaald? Hoe werkt dat?

Fabian: Ik kan er een beetje over praten. Ik krijg een percentage vergoeding van de gebruikte samples van Splice credits. In principe verkoop ik vele duizenden samples per maand, wat neerkomt op een bepaald bedrag aan dollars dat ik elke maand uitbetaald krijg.

Joey: Ik kan me voorstellen dat dat je ook een andere manier van inkomen geeft, naast je optredens en je muziek.

Fabian: Heel erg. Als dat Splice-gedoe er niet was geweest, zou ik niet van mijn muziek kunnen leven. Ik ben super dankbaar dat ik dat heb.

Ja, ik vind dat grappig. Veel beginnende artiesten zien niet hoe moeilijk het is om van muziek te leven. Van buiten ziet het er misschien perfect en gemakkelijk uit, maar van binnen moet je behoorlijk wat geld verdienen om er echt van te kunnen leven.

Fabian: Veel mensen schrijven me in de trant van: “Hé, gast, ik maak al acht maanden muziek in fruitige loops. Hoe verdien ik geld met mijn muziek?” Je kunt niet vanaf de eerste dag van je muziek leven. Het is een langdurig proces. En ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat velen van ons vijf tot tien jaar hebben geworsteld tot we een inkomen hadden waarmee we konden leven.

Dat is waar. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een tiendaagse tournee in Amerika had en ik nul geld verdiende. Ik denk dat het geweldig is dat we nu in een tijdperk zitten waarin het eenvoudig is om een extra zakcentje te verdienen aan muziek; bijvoorbeeld de samples, streaming of YouTube. Het is gewoon iets extra’s.

Fabian: Precies. En dat is een van de belangrijkste punten die ik wil benadrukken. Als mensen me vragen hoe je je brood kunt verdienen in de muziekindustrie, moet je verschillende inkomsten hebben. Je moet geld hebben dat van verschillende plaatsen komt. Ik heb shows, royalty’s, Splice-voorbeelden en Youtube. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om objectief naar hun carrière te kijken en te analyseren waar ze geld mee kunnen verdienen. Om eerlijk te zijn zijn er niet veel producers of muziekartiesten die al hun inkomsten uit één specifieke inkomstenbron halen.

Joey: Wat zit er in de toekomst voor Fabian Mazur in?

Fabian: Dat is op dit moment een grote vraag voor mij omdat ik zo gewend ben om in de trap/EDM-ruimte te zitten. Op dit moment probeer ik langzaam een brug te slaan naar een meer elektronische, stedelijke ruimte. Ik denk dat dat de ruimte is waar ik uiteindelijk wil zijn. Maar het is een langzame opbouw. Je kunt niet de ene dag een EDM-nummer uitbrengen en de volgende dag een gitaarnummer. Ik probeer een meer organisch klinkende ruimte in te gaan en weg te blijven van al dat trap EDM-gedoe.

Klinkt cool! Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te doen, man. Ik waardeer het dat je je verhaal deelt!