Waarom jij een professionele uitsteller bent

Waarom jij een professionele uitsteller bent

Waarom jij een professionele uitsteller bent 150 150 Artist Coaching

Vorige week, tijdens een gesprek dat ik had met een van mijn vrienden, kwamen we een onderwerp tegen dat alle artiesten zullen herkennen… Uitstelgedrag.

En het zijn niet alleen kunstenaars… Alle mensen hebben te maken met dit gedragspatroon, ook ik.

We willen fit worden, maar hebben moeite om naar de sportschool te gaan.
We willen lang leven en gezond zijn, maar hebben moeite om elke dag gezond te eten.

Ik heb er ook moeite mee om een taak NU te doen en het is makkelijk voor mij om de taak uit te stellen tot ‘een beter moment’ (a.k.a. ik stel uit) maar er is een groot risico van te vaak uitstellen in je leven: je verspilt tijd.

Ik geloof dat tijd het meest waardevolle bezit is dat je als persoon hebt, dus je moet alles doen wat in je macht ligt om er het beste van te maken.

En nee, dat betekent niet dat je je leven hyper-efficiënt moet maken en elke minuut moet bijhouden. Het doel hier is om van het leven te genieten. Zorg voor een gezonde balans tussen het bereiken van je doelen en tegelijkertijd optimaal leven.

In deze blog geef ik je graag mijn vijf centen over waarom ik denk dat kunstenaars professionele uitstellers zijn en ten slotte geef ik je graag een paar tips om het te overwinnen en meer balans in je leven te creëren.

Dit is waarom kunstenaars professionele uitstellers zijn

De gemakkelijke antwoord: Kunstenaars zijn mensen en mensen moeten omgaan met alle onvolkomenheden die onze geest en ons lichaam hebben.

De harde antwoord:

  1. Creatieve blokkade: Kunstenaars kunnen het gevoel hebben dat ze vastzitten of geen inspiratie hebben, waardoor het moeilijk wordt om een project te starten of voort te zetten.
  2. Perfectionisme: Kunstenaars hebben vaak een sterk verlangen om iets perfects of uitzonderlijks te creëren. Dit perfectionisme kan leiden tot uitstelgedrag omdat ze het starten van een project uitstellen totdat ze denken dat ze het perfecte idee of vaardigheidsniveau hebben. (Spoiler alert: het zal nooit perfect zijn)
  3. Angst om te falen of afgewezen te worden: De angst om niet te voldoen aan hun eigen normen of om kritiek te krijgen van anderen kan ervoor zorgen dat kunstenaars uitstellen. Ze kunnen het delen van hun muziek uitstellen uit angst voor afwijzing of negatieve feedback.
  4. Overweldiging: Artistieke projecten kunnen complex en tijdrovend zijn. Kunstenaars kunnen overweldigd raken door de omvang van een project, wat kan leiden tot uitstelgedrag als een manier om niet met de stress om te hoeven gaan.
  5. Gebrek aan focus: Kunstenaars hebben vaak meerdere ideeën en projecten tegelijk in hun hoofd. Deze overvloed aan creatieve ideeën kan het een uitdaging maken om er één te kiezen en vol te houden, met uitstelgedrag tot gevolg.
  6. Externe afleiding: Net als iedereen kunnen kunstenaars worden afgeleid door externe factoren zoals sociale media, persoonlijke problemen of andere verantwoordelijkheden, wat leidt tot uitstelgedrag.
  7. Gebrek aan structuur: Sommige kunstenaars gedijen goed in een gestructureerde omgeving met deadlines en externe verantwoording. Zonder deze beperkingen kunnen ze moeite hebben om hun tijd effectief te beheren.
  8. Zelftwijfel: Kunstenaars kunnen twijfelen aan hun capaciteiten of zich afvragen of hun werk waardevol of zinvol is, wat kan leiden tot uitstelgedrag om de confrontatie met deze gevoelens te vermijden.
  9. Gebrek aan motivatie: Als het creatieve werk van een artiest niet overeenkomt met zijn persoonlijke doelen of waarden, kan hij de motivatie missen om projecten op te starten of af te ronden.
  10. Burn-out: Te hard werken of te hard van stapel lopen kan leiden tot een burn-out, waardoor artiesten uitstellen door mentale en fysieke uitputting.

Ik weet niet of je iets hebt gemerkt van deze opsommingstekens, maar wat ik heb gemerkt is dat uitstelgedrag het resultaat is van angst, onzekerheid en zelftwijfel.

Als je onzeker bent over je eigen muziek, wordt het heel aantrekkelijk om uitstelgedrag te vertonen, want als je eenmaal besluit om je muziek uit te brengen, kunnen mensen je hun mening geven en zeggen dat het sh*t is (dat is waar je bang voor bent). Je kunt deze negatieve commentaren vermijden door je muziek gewoon niet uit te brengen en dat is dan ook de beslissing die de meeste artiesten onbewust nemen. De weg van de minste weerstand.

Hetzelfde geldt voor je sociale inhoud. Als je onzeker bent over hoe je eruitziet op een foto, is de kans vrij groot dat je die niet post omdat je wilt voorkomen dat je wordt afgemaakt door negatieve opmerkingen van andere mensen.

Voor mij komt het neer op zelfvertrouwen.

Hoe uitstelgedrag overwinnen

Ten eerste moet je van jezelf houden en je onvolkomenheden omarmen voordat je jezelf in de wereld kunt zetten. Dat is het fundamentele onderdeel van het spel. Het begint allemaal met zelfvertrouwen. Je moet weten wie je bent en waar je voor staat. Je moet ook weten dat jij noch je werk perfect is (en het zal nooit perfect zijn).

Het is OK om onvolmaakt te zijn.

Ten tweede, word je zelfbewust.

Telkens als je uitstelgedrag vertoont, stel je een taak of beslissing uit die NU moet gebeuren. Probeer je de volgende keer dat dit gebeurt bewust te zijn van je eigen gedachten. Probeer jezelf te betrappen op smoesjes en probeer streng te zijn voor jezelf. Voer de taak nu uit. Neem nu de beslissing. Je verspilt tijd en probeert pijn of conflicten op korte termijn te vermijden . Meestal zijn de excuses die je verzint niet eens realistisch. Je hersenen proberen een vraag te beantwoorden die onmogelijk te beantwoorden is en dus verzinnen ze onzin om je ervan te weerhouden dat te doen.

Zullen mensen mijn liedje leuk vinden? Je zult er nooit achter komen als je het nummer niet uitbrengt.

Ik weet dat dit moeilijk is… Het is als een spier: hoe meer je hem traint, hoe sterker hij wordt en hoe gemakkelijker het wordt om die momenten te herkennen waarop je jezelf probeert te saboteren.

Dit zijn slechts twee relatief eenvoudige dingen die je kunt doen om uitstelgedrag in je leven te overwinnen. Het zal je helpen om je doelen te bereiken, een gelukkiger leven te leiden en geen tijd meer te verspillen.

Als je worstelt met uitstelgedrag en je hebt het gevoel dat je hier zelf niet mee om kunt gaan, voel je dan vrij om contact met me op te nemen!

Groeten, Joey