Je muziek op de markt brengen

Je muziek op de markt brengen

Je muziek op de markt brengen 150 150 Artist Coaching

Na het schrijven van een aantal tips en trucs vroeg ik me af over welk onderwerp het publiek (jullie) meer wilde weten. Daarom heb ik een poll gehouden in de Arist Coaching Facebook Community en het resultaat van die poll was dat mensen meer wilden weten over hoe je je muziek in de markt kunt zetten. Dus bedankt voor het stemmen en actief zijn in de groep. Deze is voor jou!

Laten we beginnen met de basis. Het woord “marketing” bestaat eigenlijk uit twee woorden

Markt: als in de markt

Getting: hoe krijg je de mensen naar je winkel?

Wat is marketing precies?

Marketing is alles wat een bedrijf doet om hun product te promoten.

Als we dit herformuleren naar de muziekindustrie, dan is het zogenaamde ‘product’ je muziek en alle ‘dingen’ zijn video’s, foto’s, geschreven content en livestreams.

Vroeger moesten mensen posters drukken, platenzaken bezoeken of afspraken maken met elke mogelijke man of vrouw die hun muziek zou kunnen kopen. Dat is veel werk en kost veel tijd, nietwaar?

We leven in een prachtige tijd mensen. We hebben internet! We kunnen met iemand aan de andere kant van de wereld praten door gewoon met onze muis te klikken. We kunnen onze fanbase bereiken door ze te targeten op Facebook. We kunnen onze muziek promoten bij mensen die echt geïnteresseerd zijn in onze muziek. De ROI (Return Of Investment) is groter dan ooit! Het is verbazingwekkend wat je tegenwoordig kunt doen met kleine bedragen. Het gaat er gewoon om het op de juiste manier te gebruiken.

Hoe zet je je muziek in de markt in 2017? Door de volgende platforms op de juiste manier te gebruiken.

Facebook – Instagram – Snapchat – YouTube – Muziek – Twitter

Ik ga ze niet allemaal bespreken, maar wel een paar van de belangrijkste platforms.

Hoe je muziek promoot op Facebook

Facebook is op dit moment het grootste sociale mediaplatform. Al je vrienden zijn er, je familie en raad eens… je toekomstige fans ook! Het grootste pluspunt van Facebook is dat ze veel gegevens van elke gebruiker bezitten. Ze weten precies wat je eet, drinkt, lacht, huilt en wat je graag doet in je vrije tijd. Ze weten dit allemaal omdat ze weten waar je op klikt. Ze weten naar welke films je kijkt en hoe lang je ernaar kijkt, ze weten welke foto’s je leuk vindt, deelt of beantwoordt en ze weten met wie je verbonden bent (en nog veel meer).

Al deze gegevens geven je veel macht als het aankomt op het verkopen van spullen. Het enige wat je moet weten voordat je deze gegevens gaat gebruiken is:

WAT ga ik verkopen?

HOE ga ik het verkopen?

Waar ga ik het verkopen?

Ik zal je het antwoord geven:

Uw muziek

Door likeable, shareable en loveable content te maken die je merk vertegenwoordigt

Sociale media (Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Muziek, Youtube etc.)

Nu je het antwoord hebt, kun je beginnen met het invullen van de lege plekken voor je eigen merk.

Facebook is een platform waar je veel verschillende inhoud kunt delen. Je kunt video’s, foto’s, geschreven tekst en geanimeerde GIF’s posten. Het is aan jou om te beslissen welke je gaat gebruiken voor je marketingstrategie.

Niet iedereen voelt zich comfortabel bij het maken van video’s en niet iedereen ziet er goed uit op een foto. Probeer dus inhoud te bedenken die voor jou het beste werkt. Ben je een geweldige fotograaf? Geweldig, plaats dan foto’s. Ben je een geweldige videobewerker? Geweldig, gebruik video’s! Spreek je liever zonder visuals? Gebruik podcasts. Het belangrijkste is dat je een manier van communiceren kiest die voor jou natuurlijk aanvoelt. Als het niet natuurlijk aanvoelt, kun je het niet volhouden en dus zullen je kwaliteit en kwantiteit na een paar weken/maanden bergafwaarts gaan.

Hier zijn een paar manieren om je muziek op Facebook te promoten

Pas je inhoud aan zodat mensen het direct herkennen (zie afbeelding 1)

Wees creatief Probeer creatieve inhoud te maken waar je gemakkelijk bij betrokken raakt (zie afbeelding 1)

Promoot je bericht investeer een klein bedrag en creëer je eigen publiek voor de beste ROI.

Raak betrokken en reageer op je publiek als ze een bericht voor je achterlaten. Ik weet dat je achter een computer zit, maar het zijn nog steeds mensen die deze antwoorden typen. Mensen hebben gevoelens, dus wees aardig en laat zien dat je ze waardeert

Live video’s zijn een geweldige kans om in contact te komen met je fans en waarde aan hen te geven

Kwaliteit boven kwantiteit

Elk platform heeft 24/7 nieuwe content, dus hoe ga je je onderscheiden van de massa? Het is echt belangrijk om te weten dat we in een tijd zitten waarin kwaliteit belangrijker is dan ooit! Vanwege het lawaai is het belangrijk dat wanneer je iets post, het van goede kwaliteit is.

Plaats je een video? Cool, geef me een reden waarom ik 2:30 minuten van mijn leven zou moeten besteden aan het bekijken van jouw video.

Post je een livestream? Cool, waarom zou ik hier naar kijken?

Tijd is tegenwoordig de sleutel. Iedereen heeft het druk, dus als ze tijd besteden, moet het de moeite waard zijn… Geef ze waarde in je inhoud. Denk niet alleen aan jezelf, maar denk ook aan wat je fanbase eraan heeft? Waar zouden ze in geïnteresseerd kunnen zijn?

Is het een grappige video waarin je van het podium valt?

Is het een gratis weggever van je nieuwste bootleg?

Kies je een winnaar voor het merchandisepakket?

Dat is waarde.

Een foto plaatsen en een tekst toevoegen: “Mijn nieuwe track is nu uit, koop hem hier” is dat niet.

Kwaliteit boven kwantiteit -> Rechtermuisknop -> Opslaan als -> BELANGRIJK

Hoe verkoop je je muziek op Snapchat en Instagram Stories?

Een nieuwe manier van communiceren noemen mensen het creëren van verhalen. Snapchat was de eerste die hiermee begon (de eerste grote en beroemde eigenlijk) en het was gewoon een kwestie van tijd voordat andere platforms deze functie begonnen over te nemen. Tegenwoordig kunnen we niet meer denken aan Instagram zonder de stories-functionaliteit, maar tot een paar maanden geleden ging Instagram alleen over het plaatsen van normale content. Dit is een van die voorbeelden als ik het heb over het verschuiven van platforms. Snapchat begon met iets dat heel goed werkte en andere grote platforms begonnen het te kopiëren om hun publiek op hun platform te houden. Als platformen dit gaan doen, zie je een verschuiving van het publiek van platform naar platform. Dat is ook de reden waarom ik nooit all in moet gaan op één platform, maar altijd je kansen moet spreiden en actief moet zijn op meerdere platforms.

Stel dat je een publiek van 100.000 mensen hebt opgebouwd op Twitter en opeens is Twitter niet meer zo populair omdat iedereen Snapchat gebruikt. Dat betekent dat je diep in de problemen zit! Probeer dus online met elkaar te communiceren. Zorg dat je fans van Snapchat ook naar je Facebookpagina gaan en andersom. Vertrouw nooit op slechts één platform.

Waarom is de marketing van mijn muziek op Snapchat en Instagram Stories dan zo anders dan op Facebook?

Om te beginnen… Je inhoud verdwijnt over 24 uur (of nog sneller) dus het is niet zo belangrijk dat al je inhoud perfect is. Het is prima om een waardeloze foto van lage kwaliteit van je koffie te plaatsen met een tijdstempel erop, want die verdwijnt binnen een paar uur.

De reden waarom ze het “verhalen” noemen is omdat het perfect is om mensen jouw verhaal van de dag te vertellen. Laat ze zien wat je vandaag hebt gedaan, wat heb je gedronken? Wat heb je gegeten? Met wie heb je afgesproken? Waar ben je geweest?

Bij Instagram Stories en Snapchat draait het allemaal om het NU. Niet over wat je gisteren hebt gedaan, niet over wat je morgen gaat doen. Nee, wat doe je NU? Daar gaat het om op deze platforms.

Dus als je je muziek via die kanalen op de markt wilt brengen. Maak geen perfecte inhoud, maar laat mensen zien wie je bent en wat je op een normale dag doet! Hoeveel tijd breng je door in de studio? Hoeveel reis je? Wat is je favoriete drankje? Wat is de naam van je hond? Dat is inhoud die hier gepost zou moeten worden.

Als je dingen echt naar een hoger niveau wilt tillen op deze platforms, kun je gaan nadenken over een strategie die mensen een echt verhaal geeft. Denk na over de dingen die je aan mensen gaat laten zien voordat je op je volgende tournee gaat. Neem ze mee op reis en maak een filmpje dat bestaat uit korte videoclips van 10 seconden of laat ze backstage beelden zien van de dag waarop je videoclip is opgenomen, laat ze de crew en bloopers zien voordat je ze de uiteindelijke video laat zien. Het geeft ze het gevoel dat ze erbij waren! Hierdoor voelen ze zich speciaal.

Zoals ik in het begin al zei, ga ik het niet over alle platforms hebben. Ik denk dat Facebook, Instagram, Instagram Stories en Snapchat op dit moment de belangrijkste platforms zijn om je muziek op de markt te brengen en alle dingen die ik je vandaag heb verteld zijn ook van toepassing op de andere niet genoemde platforms. Wees creatief met je content, wees consistent en raak betrokken bij je fanbase.

En onthoud: ‘slechts tien weergaven’ vandaag, is al tien weergaven meer dan je gisteren had!

Veel succes!