Hoe krijg je je muziek in Spotify-afspeellijsten?

Hoe krijg je je muziek in Spotify-afspeellijsten?

Hoe krijg je je muziek in Spotify-afspeellijsten? 150 150 Artist Coaching

De muziekindustrie is de afgelopen jaren erg veranderd. We kochten geen vinyl en bandjes meer, maar luisterden naar cd’s, minidiscs en toen kwam de mp3-speler. Tegenwoordig zijn we op het punt waar ik als zestienjarig kind van droomde. Onbeperkt streamen, wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. Kan het leven beter worden?

Deze veranderingen brengen problemen met zich mee over hoe we onze muziek op de markt moeten brengen. Er zijn bijna geen platenwinkels meer, dus je hoeft ze niet te bezoeken met je tas vol zelfgebrande kopieën. Tegenwoordig draait alles om afspeellijsten, maar het is moeilijk om een afspeellijst fysiek te bezoeken, toch? Afspeellijsten zijn een geweldige manier om een groter publiek te bereiken met je muziek, dus een vermelding is een van de beste manieren om je muziek aan de man te brengen in de hedendaagse muziekindustrie.

Dus hoe werkt dit? Hoe krijg je jouw muziek in de afspeellijst waar je wilt staan? Hoe werkt dit?

Laten we beginnen met wat basiskennis. Er zijn drie verschillende soorten afspeellijsten op Spotify:

  1. Samengestelde afspeellijsten (gemaakt door mensen die voor Spotify werken)
  2. Door gebruikers samengestelde afspeellijsten (gemaakt door Spotify-gebruikers)
  3. Afspeellijsten gegenereerd door algoritmes (gemaakt door robots)

Nu je weet wat voor soort afspeellijsten er zijn en wat het verhaal erachter is, laten we het hebben over hoe je erin kunt komen.

Wil je leren hoe je je muziek in afspeellijsten krijgt? Doe mee aan de Playlist Masterclass

EEN PR-AGENT INHUREN OF JE EIGEN PR-AGENT ZIJN

De meeste Spotify-playlistcurators volgen de online blogs die we allemaal volgen. Hier zijn een paar namen om je op weg te helpen: Proximity, Nik Cooper, Indie Shuffle, Trap City enz. Als je track wordt opgenomen op een van deze grote platforms, is het meer dan waarschijnlijk dat je track hoger in de hitlijsten komt te staan op sites zoals Hype Machine, waardoor je track aandacht krijgt van mensen zoals de curatoren en een heleboel andere mensen die invloedrijk kunnen zijn.

Een van de manieren om jezelf op een van deze blogs te krijgen is door een PR-agent in te huren. Dit zal je wat geld kosten, maar als je een goede hebt, die een groot netwerk heeft, een grote staat van dienst en veel belangrijke mensen kent, zal het zichzelf waarschijnlijk terugbetalen met veel functies op blogs. (Er is echter geen garantie)

Een tweede manier om je muziek in afspeellijsten te krijgen is door SubmitHub te gebruiken. Deze website is erg handig omdat je je muziek rechtstreeks naar de blogs kunt sturen die je hebt geselecteerd. De meeste grote blogs zijn verbonden met SubmitHub dus op deze manier heb je een betere kans om gehoord te worden. Dit kost je een klein bedrag omdat je betaalt per blog waar je het naartoe wilt sturen. De blogs moeten je hun feedback geven en als ze het goed vinden, zullen ze het posten (wat zal leiden tot een hogere ranking op Hype Machine en meer belangrijke mensen hun aandacht zal geven).


EEN PLUGGER VOOR AFSPEELLIJSTEN HUREN

Er zijn bedrijven die als enige taak hebben om jouw muziek aan te bieden voor opname in afspeellijsten. Natuurlijk lijkt dit veel op een PR-agent, maar het grote verschil is dat een playlist plugger rechtstreeks contact heeft met de eigenaars van afspeellijsten (samengesteld of door gebruikers samengesteld) en niet met blogs.

Helaas hebben ze hetzelfde probleem als PR-agenten: je krijgt nooit garanties. Je zult nooit weten wat er met je geld gebeurt en of het goed wordt besteed door de agent of plugger. Daarom is het zo belangrijk om onderzoek te doen en naar hun verleden te kijken. Voor welke artiesten hebben ze gewerkt? Aan welke nummers hebben ze in het verleden gewerkt? Als ze alleen voor artiesten hebben gewerkt waar je nog nooit van hebt gehoord, is het aan jou om de lege plekken hier in te vullen…


CONTACT (GEBRUIKER) SAMENGESTELDE AFSPEELLIJSTEN

Dit is de beste optie als je een laag budget hebt.

We leven in een wereld waarin alles wat we nodig hebben en iedereen die we moeten kennen binnen handbereik is. Wil je weten waarom? We hebben internet en een smartphone. Er is een speciale website waar je bijna alles kunt vinden wat je wilt weten en die ga ik je geven, klaar? Hier is het: http://www.google.com

Zo werkt het:

  • Zoek naar potentiële afspeellijsten op Spotify die gespecialiseerd zijn in jouw muziekgenre. Zoek niet alleen naar de grootste afspeellijsten, maar zoek ook naar de middelgrote afspeellijsten met 1000-10.000 volgers.
  • Klik op de profielen die aan de afspeellijst zijn gekoppeld en kijk of je een naam kunt vinden. Als je een naam vindt, google die dan en zoek zijn of haar Facebook-, Instagram- of Twitterpagina zodat je hem of haar een direct bericht kunt sturen. Als je geen naam vindt, kijk dan op google of je meer te weten kunt komen over het bedrijf of de account die verbonden is aan de afspeellijst. Maak je innerlijke Inspector Gadget wakker!
  • Als je de eigenaar van de afspeellijst hebt gevonden: stuur een direct bericht zonder te proberen je muziek aan hem te verkopen. Toon hem gewoon je respect door hem te vertellen dat je zijn afspeellijst bewondert en hoeveel volgers hij de afgelopen maanden heeft gekregen. Na een gesprekje is het tijd om hem te laten weten dat je zelf ook producer bent en hem wat muziek te sturen. “Het zou geweldig zijn als je dit in je afspeellijst opneemt en laat me weten of ik iets voor je kan doen!”.
  • En nu komt het allemaal neer op wat wij Nederlanders graag noemen: “Nu wachten we”. Hopelijk vindt hij je een leuke jongen en vindt hij dat je het verdient om in zijn afspeellijst te staan. Er is altijd een mogelijkheid dat dit niet gebeurt, in dat geval: op naar de volgende! Vergeet nooit dat dit een mensenzaak is.


HET ALGORITME

Nu dit allemaal gezegd is, is het heel gemakkelijk om te denken dat het niet zo moeilijk is om je muziek in Spotify-afspeellijsten te krijgen. Vergeet nooit dat het allemaal begint met goede muziek! Als je muziek waardeloos is, is de kans dat je in een Spotify-afspeellijst komt veel kleiner dan wanneer je een geweldig nummer hebt. Hier komen de statistieken om de hoek kijken. Spotify heeft een algoritme ontworpen dat detecteert hoe vaak en hoe lang nummers worden beluisterd, opgeslagen en gedeeld door mensen. Met deze statistieken hebben ze afspeellijsten gemaakt zoals Discover Weekly en Release Radar.

Als je nummer voorkomt in de Discover Weekly-afspeellijst van sommige mensen en het algoritme merkt dat veel mensen het opslaan in hun eigen afspeellijst of dat veel mensen het die dag/week opnieuw afspelen, dan betekent dit dat je een goed nummer hebt gemaakt. Het algoritme zal beslissen om je nummer met meer mensen te delen omdat het goed getest is in de vorige ronde. Dat is dus een andere manier om gehoord te worden op Spotify. Maak goede muziek!

De markt zal beslissen of je track het waard is om gedeeld of beluisterd te worden en dat is naar mijn mening de meest eerlijke feedback die je kunt krijgen.

Doe mee aan de Playlist Masterclass