Interview met Rida Naser (Sirius XM)

Interview met Rida Naser (Sirius XM)

Interview met Rida Naser (Sirius XM) 150 150 Artist Coaching

Dit interview is geparafraseerd voor consistentie en duidelijkheid. Je kunt het volledige interview met Rida bekijken/beluisteren.

Wat is er jongens? Vandaag praat ik met Rida Naser van Sirius XM!

Rida: Bedankt dat ik mocht komen!

Het is eigenlijk grappig hoe dit gebeurde. Om de luisteraars wat context te geven rond het hele verhaal, we hebben elkaar eigenlijk nog nooit ontmoet. Ik had nog nooit van je naam gehoord totdat een van mijn klanten contact met me opnam en zei: “Hé, ik krijg van die berichten van Rida en ze zegt dat ze mijn remix draait en dat mensen er om vragen op Sirius XM.

Rida: Ja, het is gek.

Ja. En toen begon ik je op te zoeken en te controleren of alles legaal was. We begonnen contact te maken en ik merkte dat je programmadirecteur was bij Sirius XM. Hoe ziet jouw dag er uit?

Rida: Dus mijn dagelijkse bezigheden bestaan uit veel luisteren, muziek kiezen en uitzoeken welke nummers het goed doen en welke niet, en contact leggen met artiesten die we een warm hart toedragen. Een groot deel van mijn dag staat dus in het teken van muziek. Ik ben ook presentator, dus ik praat elke dag op de radio van maandag tot vrijdag, van 10.00 tot 14.00 uur ’s middags, en ik praat over dancemuziek. Het is geweldig!

Joey: Hoe is je passie voor dansmuziek ontstaan?

Rida: Het is eigenlijk een beetje gek. Ik was 19 jaar oud, zat op de universiteit en was een beetje de weg kwijt. Ik had geen idee wat ik wilde doen. Uiteindelijk maakte ik kennis met radio via een lokale radiowedstrijd in mijn omgeving die ik won om Selena Gomez te zien. Dus ik ging met mijn zus naar dat radiostation en liep naar binnen en ik had zoiets van, wow. Dit is zo cool. Ik zag mensen van mijn leeftijd van 19, 20 rondlopen die aan het werk waren. En ze hebben uit eerste hand ervaringen opgedaan met bijvoorbeeld Selena Gomez en ik weet zeker ook met andere artiesten. En na veel doorzettingsvermogen kreeg ik uiteindelijk een paar parttime baantjes bij radioshows. Een vriend raadde me later aan om stage te lopen bij Sirius XM. Op dat moment had ik geen idee wat het was.

Joey: Ja, kun je ons voor ons publiek vertellen wat het verschil is tussen Sirius en conventionele stations?

Rida: Allereerst is er dus een groot verschil tussen aardse radio en satellietradio (XM). Een van de belangrijkste dingen is dat er geen reclames zijn. Het is een abonnement, je moet betalen.

Dus dit staat op het internet?

Rida: Nee, het zit in veel auto’s. Dus als je voor het eerst een auto koopt, krijg je drie maanden gratis en dan beginnen mensen ernaar te luisteren en worden ze er verliefd op. Een ander voordeel is dat je veel meer vrijheid en creativiteit hebt binnen het station. Het is ook ongecensureerd; je kunt vloeken, zeggen wat je wilt.

Ja. En het belangrijkste van dit alles is dat het nationaal is. Het is een nationale uitzending en service, wat betekent dat je het door de hele staat kunt horen. We hebben een enorm publiek. We hebben Pandora ook net overgenomen. Dus nu werken we min of meer hand in hand met Pandora. Dus nu hebben we samen 100 miljoen abonnees, wat echt cool is.

Het is drie jaar geleden dat ik in de uitzending was. Nu leef en adem ik dansmuziek. Ik ben een paar maanden geleden gepromoveerd tot programmadirecteur, dus nu heb ik meer invloed op de muziek.

Joey: Als programmadirecteur kun je de muziek kiezen. Ik vroeg me af hoe je Josh’s bootleg op de radio kon afspelen?

Rida: Om eerlijk te zijn denk ik niet dat we dat kunnen. Als ze dat willen, kan het label het weghalen. We hebben ook een relatie met dat platenlabel. En nogmaals, uiteindelijk is het exposure voor hun artiesten. Ik zie niet in waarom ze het zouden willen weghalen.

Joey: En je vond deze remix via SoundCloud? Is dat een van de belangrijkste plaatsen waar radiomensen nieuw talent ontdekken?

Rida: Ik bedoel, ik houd altijd alle andere afspeellijsten in de gaten. Er zijn hier niet veel dansstations. Het is niet zoals in Nederland waar je de auto in gaat en dansmuziek draait. Dus ik moet een beetje letten op afspeellijsten, of het nu van Apple of Spotify is. Ik krijg ook vaak muziek toegestuurd. Ik heb een map die ik elke week vul. En eens per week ga ik door die map.

Dus je controleert ze wel? Dat is een van de grootste vragen die ik krijg van artiesten: kan ik mijn muziek naar radioprogrammeurs of andere DJ’s sturen? Het lijkt alsof niemand luistert.

Rida: Ik luister. Ja, het is overweldigend omdat ik tot wel 100 e-mails per dag kan krijgen met muziek. Het moet meteen indruk op je maken. Ik weet dat het frustrerend is voor artiesten, maar als ik een nummer niet goed vind, ga ik gewoon verder. Ik werk nu drie jaar aan het kanaal. Ik weet waar het publiek van houdt en ik weet wat voor geluid ze zoeken. En dan weet ik ook wat voor soort geluid goed is om mee te experimenteren. Dus in die tijd heb ik uitgevonden wat werkt en wat niet, en als mensen me muziek sturen, luister ik natuurlijk, maar ik kan niet op alles reageren. Veel mensen komen dan terug om te zeggen dat ze iets gerepareerd hebben, en dan heb ik zoiets van, hou alsjeblieft op. Dus ik ben heel voorzichtig met het advies dat ik geef. Soms is het moeilijk omdat ik hun geen hoop wil geven. Elke week mag ik maar drie of vier nummers kiezen om aan de afspeellijst toe te voegen en het moet elk ander nummer dat ik bekijk overtreffen. En dat is moeilijk.

Ik krijg veel commentaar en mensen zeggen dat ik favorieten uitkies. En dan heb ik zoiets van, ik beloof je dat ik luister. Ik kan gewoon niet iedereen terugbellen. Ik kan het echt niet, tenzij ik het nummer hoor en dan denk ik, het heeft me gewoon weggeblazen. Het is als een lot uit de loterij, want het gebeurt niet vaak. Maar soms heb je zo’n nummer waarvan je meteen denkt: WOW.

Ik wil niet dat artiesten zich ontmoedigd voelen als ze muziek naar een programmadirecteur sturen. Maar ze moeten ook oppassen dat ze een programmadirecteur niet voor het hoofd stoten. Er is zelfs een jongen die me vier e-mails op één dag stuurde. Toen bleef ik maar antwoorden op die e-mails, zoals, oké, hier is een radiobewerking. Oké, hier is een uitgebreide mix. Oké, hier is een remix. Ik heb zoiets van, kalmeer. Ik heb nog niet eens naar het origineel geluisterd. En toen vond hij op de een of andere manier mijn bureautelefoonnummer en belde me en sms’te me en ik had zoiets van, stop, stop. Nu wil ik niet naar je luisteren. Op een gegeven moment moet je professioneel zijn. Ik begrijp consistentie, maar je moet het op een professionele manier doen.

Joey: Wat is volgens jou de juiste hoeveelheid doorzettingsvermogen? Hoe vaak moeten mensen je bijvoorbeeld e-mailen?

Rida: E-mail me een nummer en e-mail me een vervolg. Als ze reageren, zal ik waarschijnlijk antwoorden. En misschien, als je een remix hebt die twee weken later uitkomt, is dat prima. Bel of sms me zeker niet persoonlijk. Het is heel gemakkelijk om te weten waar de grens ligt. De band die je hebt met je relaties is echt belangrijk in de muziekindustrie. En uiteindelijk is het een menselijke aangelegenheid.

Ik wil organisch genieten van het nummer. In mijn hoofd, als je me al een miljoen keer tegen de haren hebt ingestreken, dan zal ik je nummer waarschijnlijk niet afspelen. Aan het eind van de dag zie ik mensen zoals Josh die passie en potentieel hebben om professioneel te zijn in de branche. Als je niet met een radioprogramma kunt praten, hoe ga je dan festivals spelen? Hoe ga je massale shows spelen? Hoe ga je om met fans? De macht van de gunst is iets groots in de muziekindustrie. En daar komt het persoonlijke aspect om de hoek kijken.

Joey: Nou, bedankt voor het geven van wat inzichten over de radiowereld in de wereld van SiriusXM. Ik denk dat veel artiesten iets aan deze aflevering zullen hebben, omdat ze een dieper inzicht krijgen in de radiowereld, omdat veel van ons niet weten wat er achter de schermen gebeurt.

Bedankt!