De kracht van mindset | Een gesprek met Kid Massive

De kracht van mindset | Een gesprek met Kid Massive

De kracht van mindset | Een gesprek met Kid Massive 150 150 Artist Coaching

Dit interview is geparafraseerd voor consistentie en duidelijkheid. Bekijk de volledige video hier.

Joey: Laten we beginnen met een korte introductie. Voor iedereen die niet weet wie je bent, waar is het voor jou allemaal begonnen?

Benjamin: Mijn naam is Kid Massive. Ik ben al 25 jaar DJ en 20 jaar producer. Ik heb over de hele wereld getoerd en uitgebracht op veel van de grootste onafhankelijke labels, naast Sony, Warner en Universal. Op dit moment richt ik me op het helpen van nieuw talent met mijn eigen twee labels, Get Down Recordings en Get Down Black. Ik leid ook The Mindset Sessions, een podcast en onderwijsplatform dat jonge creatieven helpt hun keuzes te begrijpen door gebruik te maken van mijn ervaringen en kennis van cognitieve gedragstherapieën, psychologie en spiritualiteit.

Joey: Waarom denk je dat het belangrijk is voor artiesten om de juiste mentaliteit te hebben en aan hun mentale gezondheid te werken?

Benjamin: Voor mij is creatief zijn ongelooflijk persoonlijk. Het is een reis van expressie en hoe je je voelt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe sterker je identiteit wordt. We beginnen allemaal aan iets omdat we het leuk vinden, maar dan beginnen mensen beslissingen voor ons te nemen. Dus hoe zelfbewuster je kunt worden, hoe meer je in lijn kunt groeien met je optredens, management en alle aspecten van je carrière.

Joey: Wat ik interessant vind aan het hele mindsetspel is dat het je leven kan veranderen als je eenmaal de controle hebt. Toen ik aan mijn carrière begon, begon ik andere mensen te vertrouwen en verwaarloosde ik mijn eigen mening volledig, waardoor ik in een soort burn-out belandde. Mentale gezondheid kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor je muziekreleases. Veel artiesten worstelen met het uitbrengen van hun muziek vanwege onzekerheden of angst. Als je je geest onder controle hebt, kan je leven veel gemakkelijker zijn. Ik denk ook dat deze controle je creativiteit stimuleert.

Benjamin: Absoluut, het gaat erom dat je contact maakt met jezelf en begrijpt wat echt belangrijk is. Krijg je waarde in een boekings- of platencontract? Wees eerlijk tegen jezelf. Je moet het goed vinden dat je twee maanden, drie maanden of vijf maanden geen muziek uitbrengt, want dat is een beslissing die je hebt genomen.

Ik heb met veel van de grote labels gewerkt, en in 2020 heb je gewoon een uitstekende kans om net zo’n plaat uit te brengen als zij. Als je de juiste connecties hebt, als je het juiste distributienetwerk hebt, kun je een track zelf uitgeven. Ik kan bepalen wanneer ik het wil uitbrengen. Er is geen deadline en er is geen stress over het uitbrengen van een nieuw album.

Joey: Het is gewoon gek om te zien hoeveel mensen in deze industrie deze dingen niet weten. En het is niet zo moeilijk om dat te weten, toch? Er zijn een miljoen boeken en podcasts over geschreven. Je hoeft niet naar een psycholoog om deze problemen te begrijpen.

Balans is de sleutel. De laatste tijd heb ik me vooral gericht op het in balans brengen van mijn leven. Ik hou bijvoorbeeld van eten, van vlees, ik rook niet en gebruik geen drugs, maar ik drink wel af en toe. Maar ik weet dat sporten gezond is, veganistisch eten gezond is en matig drinken gezond is. Wat ik bedoel is dat je nog steeds van het leven kunt genieten en tegelijkertijd voor jezelf kunt zorgen. Hoe denk je dat dit zich vertaalt naar het kunstenaarschap?

Benjamin: Het heeft te maken met de balans van ervaring. Je moet accepteren dat je net als iedereen bent. Misschien ben je de koning van de wereld tijdens een DJ-set van een uur, maar als je klaar bent, ben je net als iedereen. Mensen hebben deze enorme crash omdat ze geloven dat ze iemand zijn die ze niet zijn. De cijfers, de feiten en de cijfers hebben bewezen dat ze succesvol zijn, maar succes kan snel worden afgenomen. En als er dingen worden weggenomen, hebben artiesten het moeilijk en veranderen ze hun identiteit.

Mensen gaan denken dat ze meer als Hardwell of Don Diablo moeten klinken en veranderen hun geluid alleen maar voor een label. Het kan een succes zijn op de korte termijn. Maar op de lange termijn kan het je echt van je eigen pad afleiden. Je fans beginnen te denken: ‘Wie is deze man, ben je een tech house, bass house, EDM-producer? Wat ben je?”

Joey: Als je weet dat je de laatste jaren hebt gewerkt aan de mentale kant van dingen, hoe zou je iemand adviseren die niets weet over waar we het over hebben gehad?

Benjamin: De vraag “waarom?” helpt echt. Als je dat nummer één krijgt, hoe voel je je dan? Waarom denk je er zo over? Waarom is het voor mij essentieel om anders te handelen om succesvol te worden? Er gebeuren veel dingen in ons leven waar we geen aandacht aan besteden.

Zodra je zelfbewust wordt, kun je nadenken over hoe je dingen anders kunt doen. Als je je hersenen uitdaagt, groeien je hersenen, het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe groter het wordt. Dit helpt ook bij je producties.

Ik werk veel met Loopmasters en in 2018 was ik de best verkopende producer op het platform. Ik maakte psytrance, trap, tropical house. jazzy hiphop. Ik deed al het andere dan wat ik normaal doe. En als producent betekent dat dat mijn kennis en creativiteit alleen maar zijn toegenomen.

Veel producers hebben een samplebasis en structuur om een track supersnel te maken, maar de creativiteit is weg omdat het gewoon een gewoonte is. Je bent als producer zo geëvolueerd dat je op het niveau bent dat je het gewoon met je ogen dicht kunt doen, maar er is geen doel meer. Er is geen uitdaging meer. En dat is wat ik ook miste. Uiteindelijk ben ik gestopt met mezelf uit te dagen in de studio. En dat is saai.

Mensen moeten het ‘plezier’ in hun producties weer aanwakkeren. Denk na over wat jou inspireert om muziek te maken. Voor velen is het niet het technische aspect, maar het creatieve gedeelte. Voor mij geldt dat ik nu latin house, soul house en disco remixes wil maken. Het past nog steeds bij mijn stijl, maar het is iets anders, uitdagends en leuks.

Joey: Heel erg bedankt voor het delen van al je kennis en ervaring!