Wat er gebeurt als je kind de nummer 1 van de wereld wordt | Een gesprek met de vader van Hardwell

Wat er gebeurt als je kind de nummer 1 van de wereld wordt | Een gesprek met de vader van Hardwell

Wat er gebeurt als je kind de nummer 1 van de wereld wordt | Een gesprek met de vader van Hardwell 150 150 Artist Coaching

Dit interview is geparafraseerd voor consistentie en duidelijkheid.

Joey: Kun je alsjeblieft beginnen met een korte introductie van wie je bent?

Cor: Mijn naam is Cor. Ik ben de vader van Robbert van de Corput, beter bekend als Hardwell. Als ouders hebben we hem 18 jaar lang professioneel gesteund.

Joey: Wanneer realiseerde je je dat Robbert nu een professionele carrière had?

Cor: Waarschijnlijk het moment dat hij op 14-jarige leeftijd zijn eerste platencontract tekende in 2010. Ik realiseerde me dat het mijn verantwoordelijkheid als ouder was om hem te helpen met de zakelijke en financiële aspecten, terwijl hij bleef genieten van wat hij deed. Het was voor mij ook essentieel om de plichten en rechten van zijn contract te begrijpen.

Joey: Wanneer realiseerde je je dat je zoon het potentieel had om iets groots te worden?

Cor: Zodra Robbert begon te toeren als DJ. Hij was al beroemd geworden in Nederland omdat hij de ‘new kid on the block’ was. Hij leerde snel en binnen twee jaar was hij een begrip in Nederland. Het belangrijkste voor ons was dat het vanzelf moest gaan. We wilden dat hij van het proces genoot en er veel plezier aan beleefde.

Joey: En hoe heeft het jouw leven en dat van je vrouw beïnvloed?

Cor: In het begin vergezelden we hem naar al zijn optredens omdat hij de begeleiding van zijn ouders nodig had, niet van een commercieel betrokken persoon zoals een manager. Toen hij 14 was, waren het twee weekenden per maand en toen hij 17 was, had hij drie of vier boekingen per weekend. Ons privéleven werd beïnvloed; het was een grote tijdsinvestering. Tegelijkertijd zagen we het nooit als een financiële investering of een verplichting omdat we er ook van genoten.

Joey: En hoe kwam school in beeld?

Cor: Toen hij 18 was, schreef hij zich in voor de Rockacademie. Hij had al veel steun gekregen van de muziekindustrie, dus we liepen door dat hele proces. Binnen een paar maanden werd duidelijk dat hij te goed was. Sommige docenten werkten al professioneel met hem samen aan een productie. Uiteindelijk kregen we het advies van de school om weg te gaan, zodat hij zich alleen kon ontwikkelen. We hebben nooit voor hem beslist. Hij besloot om buiten school met meer mensen uit de industrie te gaan werken.

Joey: Ergens onderweg besloot je dat het het beste was om hem bij sommige dingen te helpen. Hoe is dat zo gekomen?

Cor: Het kwam min of meer vanzelf. Ik werkte in de financiële sector, dus ik vond het mijn verantwoordelijkheid om te helpen met het zakelijke gedeelte van Hardwell. Het begon met één uur per week, en uiteindelijk tien uur.

Joey: Zou je alle ouders aanraden om met hun kinderen te werken?

Cor: Absoluut niet. Je moet doen wat je kunt. We hebben hem nooit onder druk gezet. Hij nam zijn eigen beslissingen.

Joey: Waren er momenten waarop jullie, als ouders, bang waren om beslissingen te nemen?

Cor: Ik weet nog dat hij op zijn 16e zijn eerste internationale boeking had. We zagen hem helemaal alleen het vliegveld verlaten om het vliegtuig te nemen. Hij had geen tourmanager of zo, dus we waren gewoon bang hoe de mensen in de club zouden zijn en of hij goed ontvangen zou worden.

Joey: Vanuit een jonger perspectief zouden de meeste mensen zich focussen op het geld en niet nadenken over de ervaring op lange termijn. Wat was uw mening over financiering en kosten?

Cor: We hebben het nooit over geld gehad. Toen Robbert de kans kreeg om drie weken met Tiesto te toeren in Noord-Amerika, was dat erg duur, maar hij heeft er zoveel van geleerd. Het was een eer om met Tiesto te werken en hij kreeg ook de kans om voor tienduizenden mensen te spelen. We zagen daar meer waarde in.

Tijdens zijn tournees wist Robbert nooit wat hij bij een optreden verdiende. Hij was er nooit in geïnteresseerd. Hij wilde niet dat dit zijn prestaties zou beïnvloeden.

Joey: Is er nog aanvullend advies dat je zou geven aan ouders die kinderen hebben die mogelijk een artiestencarrière willen?

Cor: Het belangrijkste moet zijn dat ze plezier hebben in wat ze doen en leren. Als je ziet dat dat niet meer gebeurt, als het leren stopt of als het plezier gepaard gaat met stress, dan moet je heroverwegen hoe je kunt helpen en doorgaan.

Joey: Heel erg bedankt dat je de tijd hebt genomen!